Rembrandt Apotheek

Rubensplein 2 3117 BK Schiedam Tel:010-4268855

Medische Encyclopedie

Inhoud

Neusinfecties

Wat zijn neusinfecties?

Neusinfecties zijn ontstekingen van de huid op of bij de neus. Hier wordt niet verkoudheid bedoeld.

Door besmetting met bacteriën kan een ontsteking ontstaan. Meestal is dit op een van de neusvleugels. Er ontstaat een pijnlijk bultje, of een nattend plekje met korsten. Soms ontstaat een steenpuist of een krentenbaard.

Neusinfecties zijn besmettelijk. Sommige mensen zijn drager van deze bacteriën (stafylokokken) zonder dat zij zelf last hebben van neusinfecties. Toch kunnen zij anderen wel besmetten.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

  • Dek de plek af met een pleister of gaasje om besmetting van anderen te voorkomen.
  • Probeer zo veel mogelijk van de plek af te blijven.
  • Was regelmatig uw handen met water en zeep.
  • Gebruik een eigen handdoek en verschoon die dagelijks.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Heeft u een steenpuist op of bij uw neus zitten, raadpleeg dan uw huisarts. Die kan beoordelen of het nodig is om antibiotica voor te schrijven.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Mupirocine neuszalf
Mupirocine is een antibioticum dat bacteriën doodt, met name stafylokokken.

Mupirocine belemmert bij de bacteriën de aanmaak van eiwitten. Zonder eiwitten kunnen de bacteriën niet verder groeien en sterven ze af. Mupirocine neuszalf wordt toegepast bij bepaalde neusinfecties en bij zogenoemde 'neusdragers'. U bent een 'neusdrager' als u een bepaalde bacteriesoort, stafylokokken, in uw neus heeft zonder dat u er zelf last van heeft. U kunt er wel anderen mee besmetten. Dit is vooral een probleem bij mensen die in een ziekenhuis of zorginstelling werken.

Terug naar overzicht